F.A.Q.

1. Waar moet ik aan denken bij “digitale vaardigheden”.
Het gaat om het ontwikkelen van computervaardigheden in de breedste zin van het woord. De student wordt geschoold in Office, maar gaat ook aan de slag met onderwerpen zoals mediawijsheid, mobiele toepassingen, software/hardware en internet. De student past de geleerde vaardigheden toe in realistische opdrachten en projecten.

2. Voor welk type student is digitale vaardigheden geschikt?
We leven in een digitale maatschappij. Administraties en logistieke werkprocessen verlopen digitaal, de werkvloer robotiseert en automatiseert. Het is van belang om hier mee om te kunnen blijven gaan. Ook privé krijgt de student te maken met de digitale maatschappij bijvoorbeeld bij veilig inkopen doen op internet of het omgaan met de digitale overheid en andere vormen van digitale dienstverlening. Kortom beheersing van digitale vaardigheden is voor iedereen een must!

3. Als ik met het Keuzedeel Digitale Vaardigheden wil beginnen, kies ik dan voor Basis of voor Gevorderd?
Het keuzedeel Basis is meestal voor de niveau 2 opleidingen. Voor de meeste niveau 3/4 kwalificaties geldt het keuzedeel Gevorderd.
Inhoudelijk behandelen Basis en Gevorderd grotendeels dezelfde thema’s. Het verschil zit in de manier waarop de leerstof wordt aangeboden, de complexiteit van de werkprocessen, de diepgang en de op te leveren projecten. Bij Gevorderd zal de student vaker zelfstandig oplossingen moeten bedenken.

4. Mag een student het keuzedeel Digitale Vaardigheden Basis doen en daarna het keuzedeel Digitale Vaardigheden Gevorderd?
Ja, dat mag. Sommige kwalificaties zijn gekoppeld aan beide varianten. We raden dit echter niet aan. Houd er rekening mee dat er overlapping in leerstof bestaat tussen Basis en Gevorderd.

5. Hoe zijn de keuzedelen opgebouwd?
De keuzedelen zijn opgebouwd rond de drie kerntaken. In de kerntaken is de leerstof (theorie, opdrachten en projecten) ondergebracht. Een kerntaak is leidend, daarin staan de onderdelen die gedaan moeten worden. Elk onderdeel wordt afgesloten met een of meer projecten.
Daarnaast bevat de KDDV-omgeving afzonderlijke modules die binnen Toets-ICT beschikbaar zijn. Welke modules dit zijn, kun je nalezen onder het kopje Modules.

6. Waar kan ik de kwalificatie-eisen vinden van het keuzedeel?
Alle kwalificatie-eisen van de keuzedelen zijn te vinden op de website van SBB of kijk bij Documenten. Digitale vaardigheden basis hoort bij niveau 2, Digitale vaardigheden gevorderd hoort bij niveau 3/4.

7. Kan ik de methode bekijken?
Ja dat kan. Je kunt een proefabonnement aanvragen via instruct@instruct.nl. Geef duidelijk aan om welke methode het gaat en van welke school je bent.
Wil je een voorbeeldproject zien uit de methode, klik dan hier.

8. Hoe wordt het keuzedeel geexamineerd?
Het keuzedeel moet afgesloten worden met een examen. Het resultaat telt nog niet mee bij de zak/slaag beslissing, dat geldt pas voor studenten die per 1-8-2020 met de opleiding beginnen. Dan tellen de examenresultaten wel mee bij het behalen van het diploma. Een student die voor het examen slaagt, ontvangt een certificaat. Klik hier voor meer informatie over het examen.

9. Voor welke keuzedelen hebben jullie materiaal?
Wij hebben kant-en-klaar lesmateriaal voor de Keuzedelen Digitale Vaardigheden Basis en Gevorderd. Ook voor de keuzedelen Duits en Engels kun je bij ons terecht.
Voor andere keuzedelen zijn onderdelen van onze content beschikbaar, bijvoorbeeld een Excel-module voor technische kwalificaties.
Een volledig overzicht van kwalificaties en keuzedelen staat op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) https://www.s-bb.nl.

10. Hoe kan de docent zich voorbereiden op het werken met het lesmateriaal
Instruct helpt je op weg met de implementatie van het keuzedeel Digitale Vaardigheden.
De docenten die met onze methode voor het keuzedeel Digitale Vaardigheden gaan werken, krijgen een training aangeboden. We willen namelijk alle KDDV-docenten goed voorbereid van start laten gaan. De docent maakt kennis met de leeromgeving en met de inhoud van de methode. De training wordt in overleg gegeven op uw locatie of in via een online sessie. Daarnaast kunnen docenten zich aanmelden voor trainingen en bijeenkomsten via de Academy. Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.instruct.nl

 

 

 

Staat je vraag er niet tussen?

Neem gerust contact op:

Klaas op ’t Land, klaas@instruct.nl

Instruct Academy

Deelnemen aan een bijeenkomst of webinar?

Kijk voor onderwerpen en data bij de
Instruct Academy!